vrijdag 9 augustus 2013

Bogolanfini

Beschrijving activiteit: De kinderen gaan een bogolanfini patroon schilderen. Dit doen ze door te schilderen met bruine verf gemengd met speelzand. Meng drie bruine kleuren + zwart en wit met speelzand. Doe hier een klein beetje water bij zodat het echte modder wordt. Op deze manier kan je er ook gemakkelijker mee schilderen. Laat van te voren kinderen verschillende patronen zien van bogolanfini. Laat ze zien dat een patroon steeds terug komt. Steeds banen met 1 patroon.

Doel: Het kind experimenteert met verf, dat gemengd is met speelzand. Het kind kan zelfstandig minstens 2 verschillende patronen schilderen en er voor zorgen dat het gehele papier wordt beschilderd.

Aandachtspunten: Dit is een heerlijke kliederige opdracht!

Achtergrondinformatie over activiteit:
·         Op mijn werk wordt momenteel gewerkt met het thema ‘Afrika’. Over een paar week is er een markt en dan worden alle creaties van de kinderen verkocht voor het goede doel. ‘Trommelen voor de kinderen in Afrika’.
·         Vrouwen maakten vroeger doeken die ze beschilderden met modder/klei. Dit deden ze meerdere malen zodat het goed kon intrekken. Hoe vaker ze het over schilderden hoe donkerder de kleur werd. Als ze klaar waren met de klei dan werd het doek nog gebleekt om witte stukken tussen het bruin te krijgen.

Evaluatie: De kinderen vonden het vrij lastig om te verven met zand. In het begin was het vrij dikke modder. Nadien heb ik er meer water bij gedaan en toen werd het verven ook een stuk gemakkelijker. Genoeg water dus gebruiken.

Bronnen:

·         Lierop van H., Mali-Doeken (Bogolanfini), bezocht op 8 augustus 2013 van: http://members.chello.nl/a.sarr/eng/produkt-bogolan.htm

Gemaakt door twee jongens van 4 jaar oud!
En die van mijzelf :-P

Geen opmerkingen:

Een reactie posten